top of page

Yeni Bir Serüven: Shell Eco-marathon Otonom Kentsel Konsept Yarışması 2025

Writer's picture: Merve ErginMerve Ergin

İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi olarak, ulusal ve uluslararası alanlarda düzenlenen yarışlarda, İTÜ’yü ve Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edebilmek için 20 senedir araç üretiyoruz.

2004 yılından bu yana sürdürülebilir enerji ve yeni nesil teknolojileri kullanarak başarılar elde eden ekibimiz, 2024-2025 eğitim öğretim yılında da yeni hedefleri doğrultusunda çalışmaya başladı.

2025 yılı için belirlediğimiz en önemli hedeflerden biri de, geçtiğimiz sene Otonom Programlama Konseptli yarışında yer aldığımız Shell Eco-marathon’a, ARIBA Autonomous II aracımız ile katılmak!




Shell Eco-marathon


Enerji verimliliği konusunda dünyanın en iyi mühendislik yarışlarından biri olan Shell Eco-marathon, gençlere enerji çözümlerinin sunulması fırsatı sağlayarak onları geleceğin en iyi bilim insanları ve mühendisleri olmaya teşvik eder. Lise ve üniversite takımları, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik yeteneklerini kullanarak kendi ultra enerji tasarruflu otomobillerini inşa edip çeşitli konseptlerdeki yarışlarda yarışırlar.

Konseptler; bölgesel yarışlar, programlama yarışları ve kentsel yatışmalar olmak üzere kategorilendirilir. Takımlardan araç ve enerji sınıfı kategorilerinden hangilerinde yarışacaklarını belirlemeleri beklenir.


Araç Kategorileri

  • Kentsel Konsept: Bilinen yol aracı özelliklerine sahip araçlar

  • Prototip: Ultra verimli, hafif araçlar

Enerji Sınıfları

  • İçten Yanmalı Motor (benzin, dizel veya etanol)

  • Pil Elektrikli

  • Hidrojen Yakıt Hücresi


ARIBA Otonom II

Shell Eco-marathon Otonom Kentsel Konsept Yarışı 2025

 

Ekibimiz, 10-12 Haziran 2025 tarihleri arasında, Kamien Slaski, Polonya’da Silesia Ring yarış pistinde gerçekleştirilmesi planlanan Otonom Kentsel Konsept yarışmasına katılmayı hedeflemektedir. Bu klasmanda, katılımcıların yarışmada üç bileşeni tamamlamaları gerekmektedir: otonom sürüş, enerji verimliliği ve bir iş sunumu.



Hazırlıklar Başladı!


Shell Eko-marathon Otonom Kentsel Konsept yarışmasının 2025 yarışları için yayınlanan gerekli araç özellikleri doğrultusunda, ekibimiz mevcut autonomous II aracımız üzerinde çeşitli regülasyonlar planlayarak çalışmalarına başladı.

Aracımız üzerinde değişikliğe giden bazı teknik gruplarımız ise mekanik, güç sistemleri ve otonom grubu. Gelin bu değişikliklere yakından bakalım!


1-Mekanik grubumuzun çalışmaları arasında, aracımıza kaza anında sürücüyü korumaya yarayan, çelik veya alüminyumdan yapılan bir roll-bar eklemek ve pilot ile bilgisayar sisteminin kullanabileceği dörtlü bir fren sistemi eklemek var. Ayrıca, önceden sadece bilgisayar tarafından kullanılabilen direksiyon sistemi, artık sürücünün de yönetebileceği şekilde güncellendi.


2-Güç Sistemleri grubumuz ise otonom aracımız için 60 volt gerilime ve 1 kWh enerji kapasitesine sahip yeni batarya üretimi çalışmalarına başladı. Batarya üretiminin yanında motorun kalkış tekniklerini, hızını, torkunu ve rejeneratif fren sistemlerini kontrol etmeye yarayan tamamen yerli motor sürücüsü projesini sürdürüyor.


3-Bir diğer Shell Eco-marathon yarışları için, aracımız üzerinde regülasyonlar yapan mühendislik takımımız, Otonom Sürüş grubumuz ise, otonom fren sistemi, yeni bir simülasyon sistemi ve boylamsal hız kontrolcüsü üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Aynı zamanda, lokalizasyon sistemi geliştirilmesi ve encoder eklenmesini ve tabelalara olan uzaklığı kesin olarak ölçebilen lidar kamera fizyonu geliştirmeyi planlıyor.


Levhaların harita üzerinde düştüğü noktaların tespit edilmesi.



İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi olarak, geçmişte elde ettiğimiz büyük başarılarımızın yanına bir yenisini ekleyebilmek ve Shell Eco-marathon yarışında da ülkemizi ve okulumuzu en iyi şekilde temsil edebilmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Bizi takipte kalın!

 

24 views0 comments
bottom of page